Het NOFOLLOW attribuut gebruiken.

Door het attribuut “rel” van de link tag “A” te gebruiken met de waarde “nofollow” laat je zoekmachines weten dat ze de link niet moeten volgen. Waarom zou je dat willen? Als u een blog heeft met commentaar, dan kunnen daarin links naar spamsites worden geplaatst, dat is schadelijk voor uw reputatie waardoor de ranking in de zoekresultaten van uw pagina. Maar ook bij betaalde links (advertenties) moet u “nofollow” gebruiken.

De HTML 5.1 specificatie van W3 zegt het volgende over het rel attribuut:

Het rel attribuut bij de A en AREA elementen controleert wat voor een soort links het element maakt. De waarde voor het attribuut kan een set van door spaties gescheiden reeksen zijn. De toegestane sleutelwoorden en hun betekenis worden in onderstaande tabel verklaard.

Mogelijk ondersteunde reeksen zijn “noreferrer” en “noopener”. De door het rel attribuut ondersteunde reeksen moeten allen die reeksen zijn die ondersteund worden door de browser.

De ondersteunde reeksen van rel zijn de sleutelwoorden zoals gedefinieerd zijn in de HTML link type tabel onderaan zijn toegestaan bij de a en area elementen. Ze hebben invloed op hoe de link verder wordt verwerkt door de browser (of de software die de link verwerkt).

Andere specificaties kunnen HTML link types zolas deze gedefinieerd zijn in Andere link types toevoegen aan het rel attribuut. Deze specificaties kunnen afdwingen dat hun link type wordt toegevoegd aan het rel attribuut.

Het rel attribuut heeft geen standaard waarde. Als het attribuut wordt weggelaten of als de waarde in het attribuut niet wordt herkend door de web browser, dan is de relatie van het bron document met het bestemming document niet anders dan een hyperlink tussen de twee documenten.

Een overzicht van de verschillende link types >>

Link type Korte omschrijving
alternate Geeft een alternatieve representatie van het huidige document.
author Geeft een link naar de auteur van het huidige document of het huidige artikel.
bookmark Geeft een permanente link voor uw bookmaks of favorieten.
help Geeft een link naar context sensitieve hulp.
icon Importeert een afbeelding die het huidige document weergeeft.
license Geeft aan dat de hoofd inhoud van het huidige document wordt gedekt door het copyright statement in het verwijzende document.
next Geeft aan dat het huidige document een deel van een serie is en dat het vorige document in de serie het verwijzende document is.
nofollow Het gerefereerde document wordt niet aanbevolen door de auteur of uitgever van het huidige document. (zie ook uitleg hierboven)
noreferrer De link die wordt gevolgd door er op te klikken mag door het programma dat de link verwerkt geen HTTP Referer (sic) header mag verzenden.
prev Geeft aan dat het huidige document een deel van een serie is en dat het vorige document in de serie het verwijzende document is.
search Geeft een link naar een bron die gebruikt kan worden om het huidige document en bijbehorende pagina’s te doorzoeken.
stylesheet Importeert een stylesheet.
tag Geeft een tag (aangegeven door het gegeven adres) die slaat op het huidige document.